:: Szülői oldal | Szülők bevonására alkalmas ::

Kereső hadjárat

Papír, ceruza, meglepetés

Ehhez a játékhoz, némi előkészület szükséges, de az előkészületre fordított idő megtérül a játék folyamán és a gyerek kitűnően motiválható különböző cselekvésekre.
Papírcédulákra írjunk fel rövid mondatokat, utasításokat, majd rejtsük el a papírokat a gyerek tudta nélkül, egy kivételével. Miután ezzel megvoltunk adjuk a gyereknek az első cédulát, amiben egyben utalást is talál a következő rejtekhelyre vonatkozólag. A játék végére iktassunk valami vonzó dolgot, pl. egy dobozkába rejtett cukorkát, vagy egy kis kirakót, esetleg verset, mesét.
Nagyon jól használhatónak találom ezt a játékot egy műtét vagy vizsgálat utáni motivációra. Könnyebben rávehető a gyerek, hogy kicsit felkeljen, és amíg ágyától távol lenni kényszerül elrejthetjük számára a cédulákat.
Pl.: 1. Adj két puszit, rázd fel a párnádat, és keresd a 2-es cédulát a párnád alatt. 2. Vegyél egy meleg zoknit és bújj a papucsodba. A 3-as cédula a papucsod környékén lapul.
3. Igyál egy kis teát. A 4-es cédula a bögre melegéhez húzódott.
4. Meséld el, hogy hová mennél most a legszívesebben, majd gyújtózz egy nagyot és indulj el. Az 5-ös cédulát a mosdónál találod. (pl. tükör mellé szúrva, ha van.)
5. Mosd meg kicsit az arcod és sétálj ki a folyosóra. Keresd a 6-ös cédulát az ablakpárkányon.
6. Nézz ki az ablakon és meséld el, hogy mit és kiket látsz. (Beszélgethetünk arról, vajon ki hová siet, hogy hívják, mi van rajta stb.) A7-es cédulát keresd a szekrényed polcán.
(De ha együtt működő játékos kedvű nővérkével van dolgunk, tehetjük a cédulát az ő zsebébe is, és legyen az utasításban, pl. az, hogy mesélje el, hogy érzi magát.)
7. Egyél a szekrényben található ételek egyikéből néhány falatot, majd bújj vissza az ágyadba és keresd az utolsó cédulát a játék mackód alatt. (Ha nem ehet még a gyerek, tehetünk számára a szekrénybe egy könyvet vagy újságot is.)
8. Dőlj hátra kényelmesen, és hallgasd meg azt a mesét, verset, amit olvasok neked (vagy lapozgasd át a könyvet).
Előkészülhet a szülő ezzel a játékkal abban az esetben is, ha a kórházból érkezik haza a gyerek, vagy az otthoni lábadozási idő alatt, amíg pl. alszik.