:: Játékok | Titkos üzenetek ::

A kódkönyv

Ezt a titkos írást inkább szülőknek, családtagoknak ajánlanám, de animátorok is használhatják, ha kedvet éreznek hozzá, és az idejük engedi. A gyerekek valószínűleg szívesen számolgatnak és jó sok időt eltölthetnek vele, főleg, ha választ is várunk. Azok a szülők akik a kórházban a gyerekek mellett töltik az időt, kicsit megpihenhetnek ezzel a játékos titkos írással. Először a szülő ír valamit a gyereknek, aztán a gyerek miután megfejtette válaszolhat titkos írással. Válasszunk egy könyvet, ami két példányban áll a rendelkezésünkre. Az egyiket vigyük be a gyereknek, a másik maradjon nálunk. Fontos, hogy azonos kiadású legyen a két könyv, mert csak így egyeznek meg teljesen az oldalak. Választhatunk akár egy egyszerű telefon könyvet, vagy egy iskolai tankönyvet.

Mondjuk azt akarjuk írni: "Nagyon várom, hogy újra együtt játszunk."

Válasszunk egy oldalt a könyvből, mindegy, hogy melyiket. Mondjuk, hogy a 24. oldalt. Írjuk fel egy üres lap tetejére a 24-es számot. Azután induljunk el a 24. oldal tetejéről és keressük meg a szövegben az első N betűt - hiszen az üzenet első betűje ez. Megvan? Mondjuk ez a 10 sor 6. betűje. Akkor írjuk fel a papírlapra:10-6. Ezzel a módszerrel írjuk át az üzenet minden betűjét számokra.

Írhatunk levelet egyszerűbben úgy, hogy nem egy könyvet veszünk alapul, csak egy papírlapra leírt mesét, vagy történetet. Ebben az esetben értelmét veszti az oldalszám megjelölése a laptetején, de a soronkénti betűszámolás ugyanúgy él.
Úgy is használhatjuk az adott könyvet vagy néhány oldalas szöveget, hogy nem az első N betűt keressük meg, hanem bárhol a szövegben egy N betűt, és ennek jelöljük meg számmal a pontos helyét. Oldalszám (5-laptetején), sorszám, és a sorban hányadik számú betű (10-12), és így tovább a többi betűt.

A személyes mondatokon túl, történetek, versek is kerülhetnek ezekbe a hosszabb-rövidebb levelekbe. De az írásnak csak fantáziánk és időnk szabhat határt.